Foto: Paal Audestad
Publisert i %1$s Tema

Vil ha bedre merking av virkestoffer

En av legenes største frustrasjoner i arbeidet med å følge behandlingsretningslinjene er at pasienten ofte ikke får preparatene på resepten, når de kommer på apoteket, forteller Niels-Erik Landmark ved Din Lege.

 date_range Publisert 29.6.2016

Tekst: Per Helge Seglsten Foto: Paal Audestad

– De får som regel et synonympreparat, og ofte er det ikke samme preparatet fra gang til gang. Konsekvensen er i verste fall at pasienten ikke tar alle medisinene, eller tar dobbel dose, sier Landmark.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket er klar over problemet.

– Vi vet at synonympreparater kan skape forvirring hos en del pasienter. Samtidig er dette en viktig del av norsk legemiddel­politikk, og gir innsparinger på halvannen til to milliarder kroner i året. I Legemiddelverket har vi jobbet med å i større grad gå over til virkestoff-forskriving, altså at legene skriver ut medisiner etter hva de inneholder, og bedre merking av medisinene, for eksempel ved at virkestoffet blir trykket tydelig på samme plass på alle pakninger.

– Er det mulig å få til regler som regulerer dette på samme måte som man har fått til med sigarettpakninger?

– Problemet med legemiddelpakninger er at det ligger under et europeisk regelverk, og å forandre på europeiske regelverk kan ta lang tid, sier Madsen.

– Her er det jo også mot­krefter: Legemiddelindustrien vil mye heller ha merkenavnet sitt fremhevet. Så det er nok et langt lerret å bleke, tror han.

– Selv om det ikke er satt i gang noe konkret arbeid for å bedre medisinmerkingen, føler vi at det er økende oppmerksomhet rundt dette i EU, sier Madsen.

Er det en gyldig medisinsk grunn for det, eller pasienten ikke er i stand til å holde orden på medisinene sine, kan legen reservere mot bytte av preparater. Ifølge Apotekerforeningen skjer dette ved ca. 16 prosent av medisinutskrivingene.

Les også:
– Blodtrykks­senkning kan spare millioner av liv
– Retningslinjene må være realistiske
– Pasientene stritter i mot unødig behandling

Del gjerne!

Legg inn en kommentar