Tekst: Per Helge Seglsten Foto: Paal Audestad
– De får som regel et synonympreparat, og ofte er det ikke samme preparatet fra gang til gang. Konsekvensen er i verste fall at pasienten ikke tar alle medisinene, eller tar dobbel dose, sier Landmark.
Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket er klar over problemet.
– Vi vet at synonympreparater kan skape forvirring hos en del pasienter. Samtidig er dette en viktig del av norsk legemiddelpolitikk, og gir innsparinger på halvannen til to milliarder kroner i året. I Legemiddelverket har vi jobbet med å i større grad gå over til virkestoff-forskriving, altså at legene skriver ut medisiner etter hva de inneholder, og bedre merking av medisinene, for eksempel ved at virkestoffet blir trykket tydelig på samme plass på alle pakninger.
– Er det mulig å få til regler som regulerer dette på samme måte som man har fått til med sigarettpakninger?
– Problemet med legemiddelpakninger er at det ligger under et europeisk regelverk, og å forandre på europeiske regelverk kan ta lang tid, sier Madsen.
– Her er det jo også motkrefter: Legemiddelindustrien vil mye heller ha merkenavnet sitt fremhevet. Så det er nok et langt lerret å bleke, tror han.
– Selv om det ikke er satt i gang noe konkret arbeid for å bedre medisinmerkingen, føler vi at det er økende oppmerksomhet rundt dette i EU, sier Madsen.
Er det en gyldig medisinsk grunn for det, eller pasienten ikke er i stand til å holde orden på medisinene sine, kan legen reservere mot bytte av preparater. Ifølge Apotekerforeningen skjer dette ved ca. 16 prosent av medisinutskrivingene.
Les også:
– Blodtrykkssenkning kan spare millioner av liv
– Retningslinjene må være realistiske
– Pasientene stritter i mot unødig behandling