Publisert i %1$s helselosen

Slik overlever du sensommeren

Ubeskyttet sex, bakfull eller vepsestikk? Sommeren er ennå ikke helt over. Her er rådene for hvordan du overlever til høsten virkelig setter inn.

 date_range Publisert 2.8.2015

OLE KRISTIAN LOSVIK, redaktør for helselosen.no
PER HELGE MÅSEIDE

PROBLEM: Du har hatt ubeskyttet sex med noen du ikke har sex med på vinteren.

Nødprevensjon får du kjøpt på nærmeste apotek. Få tak i den så fort som mulig, hvis du ikke har svangre planer. Kjøp en pakke kondomer ved første anledning enten du er mann eller kvinne. Klamydiatest får du tatt gratis hos din fastlege. Gjør det.

PROBLEM: Du drakk for mye øl/hvitvin/cava i går.

Ta deg et stort glass vann. Og så ett til. Legg deg og sov et par timer til, og forsøk å stå opp på nytt. Har du hørt at du kan øke alkoholforbrenningen ved å løpe en tur? Det stemmer ikke. Det eneste som hjelpe er er å drikke mindre. Kampanjen avogtil gir svar på hva alkohol gjør med kroppen din.

PROBLEM: Du er blitt kald.

Gå inn. Eller gå en tur. Uansett hva du gjør, ikke legg deg og sov ute. Folk legges inn på sykehus med nedkjøling på sommerstid også

PROBLEM: Øynene klør, og nesen renner.

Det høres ut som allergi. Den kjappeste løsningen er å gå på apoteket eller butikken og kjøpe reseptfrie legemidler. Stikker du først innom fastlegen får du allergimedisiner på apoteket i større mengder og til betydelig lavere priser.

PROBLEM: Du er blitt solbrent.

Gå inn og hvil huden. Smør på fuktighetskrem. Sørg for ha en god solkrem og ta litt kortere perioder i solen. Solkremen fra i fjor har dessverre mistet effekten, så kjøp en ny.

PROBLEM: Du har fått varmeutslett / soleksem.

Å hvile huden er det viktigste. Du kan også bruke fuktighetskrem og hydrokortisonkrem som du får kjøpt reseptfritt på apoteket. Smør 2-3 ganger om dagen til utslettet er borte.

PROBLEM: Sår mellom tærne.

Du har sannsynligvis fått fotsopp. Stikk på apoteket og kjøp soppmiddel.

PROBLEM: Du er blitt svimmel og slapp, og urinen ser ut som kaffe.

Du er dehydrert. Gå inn og drikk vann. Alkoholholdige drikker forverrer situasjonen.

PROBLEM: Du har blitt stukket av en mygg / veps / hvasomhelst.

Har du begynnende feber, fallende allmenntilstand, pustevansker, eller hovner opp opp, så ring 113 og gjør deg klar til transport til nærmeste legevakt elle sykehus. Ellers går det helst bra. Eurax, hydrokortison- og xylocain-salver hjelper også.

PROBLEM: Du har kommet borti en brennmanet.

Skyll rikelig med saltvann. Hvis den har kommet borti øyet, så bør du ta kontakt med lege. Se rådene over hvis det klør.

PROBLEM: Du er bitt av en hoggorm.

Okey. Bare glem alle filmer du har sett der man biter, skjærer eller suger ut giften. Hoggormbitt går aller helst bra hos voksne som er friske fra før, men likevel bør de fleste undersøkes hos lege. Hos barn, eldre og alvorlig syke kan et hoggormbitt være livstruende. Ring 113. Giftinformasjonen kan også gi råd, og har telefonnummer 22591300. De har åpent hele døgnet.

PROBLEM: Du er bitt av en flått.

Bruk neglene eller en pinsett. Folkehelsa anbefaler at du forsøker å dra flåtten rett ut med pinsett. Jo før du får den ut, dess bedre. Får du et utslett rundt bittet i løpet av noen dager til uker bør du dra til lege. Et utslett som skyldes flåtbitt brer seg typisk utover i en sirkel fra bittstedet, mens det «klarner opp» i midten. Utslettet kalles erytema migrans og skal behandles med antibiotika. Flåttbitt kan også føre til leddbetennelse eller en mild form for hjernehinnebetennelse.

PROBLEM: Du har spist halvstekt grillmat.

Det egentlig problemet er sannsynligvis at du forsøkte å grille en fet biff på en liten engangsgrill. Men selv om det stort sett går bra, er det beste å grille ordentlig. Blir du matforgiftet vil det oftest føre til både oppkast og diare. Sørg for å få i deg godt med væske. Ta kontakt med lege ved feber eller dårlig allmenntilstand.

PROBLEM: Du har spist dårlige blåskjell.

Det viktigste er å unngå farlige blåskjell. Hver fredag publiserer Mattilsynet oppdaterte blåskjellvarslerMatportalen.no. Blir du matforgiftet, se rådene over.

PROBLEM: Du har kuttet deg.

Sørg for å vaske såret godt. Skyll gjerne med klorheksidin. Spriker såret, så kan det hende du må til legen og sy. Begynner det å gjøre vondt, og det kommer puss ut, så ta uansett kontakt med lege eller legevakt. Lurer du på om du trenger stivkrampe-vaksine? Se Folkehelsas nettsider.

PROBLEM: Du har fått flis i foten.

Forsøk å få den ut. Bruk en pinsett. Hvis det ikke går, og den begynner å verke, så er det bare å dra til legen, da.

Del gjerne!

Legg inn en kommentar