Publisert i %1$s Tema

Rettstvist forsinker amerikansk lansering

I USA vil ikke legemiddelfirmaet Amgen lansere deres godkjente kopiversjon av AbbVies Humira (adalimumab) før i 2023 som følge av en omfattende rettsstvist om patenter. Denne har forsinket lanseringen av den biotilsvarende varianten. 

 date_range Publisert 18.12.2017

PER HELGE MÅSEIDE

Det er bransjetidsskriftet Genetic Engineering and Biotechnology News som melder dette. Det biologiske medikamentet, som er USAs og verdens mestselgende medisin, vil derimot bli lansert i Norge og andre europeiske land allerede i 2018.

I følge Steinar Madsen ligger USA generelt 10 år bak Europa når det gjelder biotilsvarende legemidler, blant annet fordi firmaene stadig drar hverandre for retten, ofte om patentrettigheter, som det kan være en rekke av for hvert enkelt legemiddel.

Madsen viser til Ronny Gal i AllianceBernstein som skal være en av USA beste analytikere på biotilsvarende legemidler. Gal opplyser at verken leger eller sykehusene er motstandere av biotilsvarende legemidler: – Men de som utvikler dem er motstandere selvfølgelig, skriver han i en epost. 

Gal viser til at motstanden går langs tre linjer:

  • En er å forbedre produket, forklarer han. For eksempel synes Gazyvo (brukes mot lymfomer), som er neste generasjon av Rituximab, å virke bedre ved visse indikasjoner.
  • En annen er å gjøre bruken bedre og mer lettvint, for eksempel ved at mindre volumer er nødvendige ved injeksjoner. Her er suksessraten nokså tvilsom.
  • En tredje er å kombinere advarsler, manipulering av finansielle incentiver og  juridiske manøvre. Dette virker i land hvor den overordnede organiseringen av helsevesenet er svak.  I Israel for eksempel, har dette vært veldig effektivt.

Del gjerne!

Legg inn en kommentar