I år planlegger smittevernoverlege Ragnhild Raastad ved OUS å gjøre vaksina­sjons­dekningen enda bedre enn i fjor. Foto: Paal Audestad
Publisert i %1$s Nyheter

OUS slo egen vaksinasjonsrekord

Ved Oslo universitetssykehus ble 73 prosent av de ansatte vaksinert mot influensa i fjor, mot 54 prosent året før.

Skribent person PER HELGE MÅSEIDE   date_range Publisert 1.10.2019, oppdatert 5.10.2019

Best i klassen ble imidlertid Diakonhjemmet sykehus med 75 prosent vaksinerte, mens Lovisenberg klarte 70 prosent. 

I år planlegger smittevernoverlege Ragnhild Raastad ved OUS å gjøre vaksinasjonsdekningen enda bedre.

Sykehuset vaksinerte i fjor samtlige yrkesgrupper, ikke bare personell som har pasientkontakt. Likevel nådde man en rekordhøy oppslutning, tett oppunder WHOs mål på 75 prosent, og helseforetakets egne mål på 80 prosent. Sykehuset satser kun på frivillige tiltak, noe Raastad har stor tro på. Resepten for å få opp dekningen er tilgjengelighet og ledelsesforankring. Ansatte skal få vaksinen der de jobber, og ikke trenge å møte opp på bestemte steder. Raastad forteller også at det ble utvist stor grad av kreativitet. 

− Noen hadde for eksempel vaksinasjons-«lounger» hvor man kunne slappe av med en kaffe og Se og Hør etter at sprøyten var satt, sier hun.

Vaksinene leveres fra Folkehelseinstituttet, og et av tiltakene for å øke vaksina-sjonsdekningen ytterligere, er at man ikke lenger trenger å hente vaksinene på et bestemt sted. I stedet kan de bestilles sammen med andre medisiner via Sykehus-apoteket og bli «levert på døra» enten det er til en sengepost, en ekstern poliklinikk eller et DPS.

Beredskap for bivirkninger

Obligatorisk vaksinasjon ble i fjor foreslått av helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap), og utredes nå av Oslo kommunes helseetat (se egen sak under). Det er et forslag Raastad har lite til overs for, av flere årsaker.

− Dette er ingen perfekt vaksine, vi vet at effekten ligger rundt 50-60 prosent. Et annet poeng er at man tross alt kan få bivirkninger av den. Vi har et godt samarbeid med Arbeidsmiljøavdelingen slik at folk skal føle seg trygge på at de blir godt ivaretatt og ha enkel tilgang til vurderinger av eventuelle bivirkninger, men så langt meg bekjent har det ikke vært noen pågang, sier hun.

− Våre erfaringer er at det er mye å hente på frivillighet og intensivert informasjon, sier Raastad, og peker på de gode resultatene ved store norske sykehus. 

− Fortsatt er det en del som ikke vet at de kan smitte andre uten selv å føle seg syk. Så lenge muligheten for frivillighet ikke er uttømt ser jeg ikke det hensiktsmessige i å gjøre vaksinasjon obligatorisk, sier Raastad. 

Del gjerne!

Legg inn en kommentar