Med legejobb, idrettsbakgrunn og sunt kosthold er Jonas Kinge Bergland en utypisk standupkomiker. Når han er ferdig med å bryte taushetsplikten på landets små og store scener, vurderer han å bli med i Leger uten grenser. Foto: Standup Norge
Publisert i %1$s I forbifarten

Norges morsomste lege

Komiprisen han fikk for showet «Dr. Bergland bryter taushetsplikten», fjernet all tvil om at Jonas Kinge Bergland er en av landets fremste komikere. Men når han sier at det snart er på tide å melde seg for Leger uten grenser, så er det alvor.

 date_range Publisert 18.12.2017, oppdatert 19.12.2017

PER HELGE SEGLSTEN

Dr. Bergland slik han framstår på plakaten til «Dr. Bergland bryter taushetsplikten». I virkeligheten er Jonas Kinge Bergland halvtids­arbeidende fastlege ved Stensparken medisinske senter, ikke sykehuslege på Ullevål. Foto: Standup Norge

Joda, det er mye helsepersonell i salen når Jonas Kinge Bergland entrer scenen på Latter. Før han går løs på manus, opplyser han om at den i publikum som har forlagt skalpellen sin i foajeen, kan hente den i garderoben etter showet. Og dét er ikke tull.

Også gjennom showet får helsearbeiderne det de vil ha. Forfriskede sykepleiere heier glade og krigerske når Bergland legger ut om sine forsøk på å framstå som arrogant turnuslege på Gjøvik sykehus.

– Jeg driver ikke og frir bevisst til sykepleiere. Men selvironi er jo en grunnregel for suksess, og hvis jeg i tillegg drar ned en statusposisjon – altså legene – og hyller de snille – altså sykepleierne, så forsterker det effekten, sier Bergland som i showet gir sykepleiere med større innenatkunnskap enn ham selv om medikamentdoseringer, æren for at han ikke endte opp som Dr. Død.

Selv om det også må en god del pasienter til for å fylle hovedscenen på Latter kveld etter kveld, legger ikke Bergland skjul på at det er greit å ha fått en posisjon som legekomiker. Det er en stor nisje, som han hittil har fått ha helt for seg selv – kanskje med et lite unntak for Trond-Viggo Torgersen.

– Det er en genial markedsstrategi som jeg ikke var klar over da jeg begynte som standupartist, forteller Bergland. – Jeg husker jeg snakket med faren min før et sommershow i 2011. Han lurte på om ikke disse legegreiene begynte å bli litt utvanna nå, og jeg måtte innrømme at, jo, kanskje han hadde rett i det. Men etter showet kom Thomas Giertsen backstage, og sa det var det morsomste han hadde sett meg gjøre. Og da jeg ymtet frampå om at jeg lurte på å droppe legevitsene, sa han at det var det dummeste han hadde hørt – «det blir som å bytte navn på Coca Cola». Så da valgte jeg å høre mer på Giertsen enn pappa.

Går ikke tom

Likevel, da Bergland skulle gå i gang med å skrive «Dr. Bergland bryter taushetsplikten», var han redd for at det ville bli vanskelig å komme opp med nytt materiale inspirert av tilværelsen som fastlege i halv stilling ved Stensparken medisinske senter.

– Jeg trodde egentlig jeg hadde gått tom etter det forrige showet mitt, «Dr. Bergland og den alternative medisin», men så dukket det opp historier og poenger likevel, og showet stablet seg jo egentlig ganske bra til slutt. Jeg har kommet til at så lenge jeg jobber som lege, og er i et miljø med leger og helsepersonell, så kommer jeg ikke til å gå tom for stoff. Blant standupkomikere er det jo langt vanligere å vitse om forholdet mellom mann og kvinne, men likevel kommer det nye og morsomme vitser om et såpass utbrukt tema også, konstaterer Bergland.

Om noen sitter på historier de tror kunne gjort seg som standupmateriale, sier ikke Jonas Bergland nei takk til det.

– Det er ikke sånn at jeg blir nedrent av kolleger som tilbyr meg materiale, det er heller jeg som spør om lov til å bruke historier jeg hører. Men hvis folk har ting så bare kjør på. Jeg tar imot, jeg. Men folk må leve med at de ikke blir kreditert, hverken fra scenen eller i programmet.

For tiden er Jonas Kinge Bergland bare sporadisk innom hovedscenen på Latter – egentlig er han for lengst i gang med en landsomfattende turné som skal vare til ålesunderne har ledd fra seg en gang i november 2018. Men det er turné, ikke turnus – du må ikke bo i nærheten av et sykehus for å få en visitt av dr. Bergland, og både småsteder og rene avkroker er merket av på kartet framover.

En skulle tro det var vanskelig å kombinere legepraksis med scenekunst og turnévirksomhet, men det går ganske greit, forteller Bergland.

– Når jeg opptrer på Latter er det lett. Da behøver jeg bare å skifte før jeg stikker ned etter jobb. Når jeg skal ut på turné, legger jeg opp et løp sammen med ham jeg deler fastlegestillingen med. Vi er ganske fleksible begge to, og så lenge ikke pasientene klager, fungerer det for oss også.

Ekte engasjement

Så lenge du ikke er kols-pasient, er det vel mulig å argumentere medisinsk for at en god latter forlenger livet. Men Bergland tror nok likevel han gjør mer for folkehelsen som fastlege enn som standupkomiker.

– Jeg tenker at showet kanskje har en bitte liten helseeffekt, men jeg tenker det først og fremst fordi du spør meg om det nå. Jeg har aldri vurdert å skrive ut grønn resept på en forestilling med meg selv, for å si det sånn. Men det hender at jeg gir bort billetter til pasienter som jeg tenker kunne hatt moro av å se showet. Jeg har noen pasienter som er litt på skråplanet, og som ikke kan ta seg råd til en kveld på Latter.

Han kaller det å være ålreit, men det avslører et faglig engasjement som kommer enda tydeligere fram på standupscenen, der det forrige showet lot alternativ medisin gjennomgå relativt nådeløst. Snåsamannen og nordmenns sykmeldingsforbruk får passene sine påskrevet i årets show.

Det er heller ikke tull når han fra scenen forteller at han har lyst til å bli med i Leger uten grenser. Han har vært på infomøter allerede, og fått beskjed om at han bør lære seg fransk.

Ja, det mangler jeg fremdeles, men jeg har tatt tropekurset. Jeg har lagt de planene litt på hylla nå, men bare til jeg er ferdig med dette showet. Jeg har veldig lyst til å reise ut – og det er ikke for å samle materiale til neste show.

Jeg er smertelig klar over at de fleste komikere har en utløpsdato.

Frykter utløpsdatoen

Jonas Bergland har hatt en brattere karrierekurve enn mange av sine standupkolleger. Han slo relativt raskt igjennom, og debutshowet hans ble TV-sendt på NRK. Nå skal han på TV igjen. Han spiller seg selv som kompisen til komikerkollega Henrik Thodesen, som er blitt Uber-sjåfør i serien «Henrik über alles», på TV3 i mars neste år. Du kan også se ham på NRK til våren, når han svarer på «Hvorfor det»-spørsmål fra salen sammen med Trond-Viggo Torgersen, kanskje den eneste andre her i landet som kombinerer legebakgrunn og underholdningsvirksomhet. Bergland har ingen ambisjoner om å overta Trond-Viggos posisjon.

– Jeg kommer ikke til å bli en underholdende opplysningslege. Jeg er opptatt av å finne ut hvor jeg er morsomst. Men jeg er ikke interessert i å være bare komiker. Jeg er smertelig klar over at de fleste komikere har en utløpsdato. En dag er jeg ikke morsom lenger, og andre komikere tar over. Da har jeg heldigvis en jobb å falle tilbake på, for det vil alltid være syke folk.

Skumlere å være lege

Å stå på scenen og forsøke å få folk til å le, betegnes som noe av det skumleste man kan gjøre. Bergland vet om skumlere ting.

– Å gjøre en feil som lege, det er det skumleste som fins. Om jeg forteller en vits som ikke fungerer, så får det jo ikke konsekvenser for noen andre enn meg. Og det har jeg dessuten fått et nokså avslappet forhold til. I det ferdige showet vet jeg jo at alt fungerer, og når jeg tester ut nytt materiale, som jeg gjør hele tiden på Dattera til Hagen, Josefine, eller klubbscenen her på Latter, så er det blitt som produktutvikling – en nødvendig del av jobben. Men, det er klart, når hele komi-Norge sitter på første rad på premieren, da kjenner jeg jo nervene.

– Har du noen gang hatt behov for å spørre om det er en lege i salen?

– Det var faktisk en som fikk et epileptisk anfall en gang, under en forestilling. Men det var vel ikke egentlig nødvendig å rope etter en lege. Salen var jo full av dem. 

 

JONAS BERGLAND

  • Standupkomiker og fastlege (i Wikipedia står han også oppført som langrennsløper, men skikarrieren er for lengst lagt på hylla)
  • Oppdaget sitt komiske talent da han parodierte medelevenes temapresentasjoner på Numedal folkehøyskole, og debuterte som standupkomiker under medisinstudiene.
  • Har vært gjenganger på Norges fremste standup-scene, Latter, siden 2011, og fikk komiprisen 2012 for Årets gjennombrudd.
    Hadde i 2014 sitt første soloshow, «Dr. Bergland og den alternative medisin», som gikk i to år.
  • Har også gjort standup på engelsk i Estland, Finland, Island England og USA.
  • Fikk tidligere i år Komiprisen 2017 som årets beste standupkomiker for showet «Dr. Bergland bryter taushetsplikten», som hadde premiere i februar. 

Del gjerne!

Legg inn en kommentar