Overlege og borreliose-ekspert Dag Tveitnes er skeptisk til borreliose-tallene fra i vinter.
Publisert i %1$s Nyheter

Mystisk borreliose-økning

Antallet tilfeller av borreliose som ble meldt inn til meldesystemet MSIS i vinter er tidoblet i fire fylker, sammenliknet med i fjor. Økningen er ikke reell, tror ekspert. 

Skribent person Per Helge Måseide   date_range Publisert 26.5.2014

– Jeg tror at leger som behandler pasienter for borreliose uten at sykdommen er påvist ved anerkjente vitenskapelig metoder, infiltrerer meldesystemet for borreliose. Dette er i så fall et angrep på kvalitetssikringssystemet i det norske helsevesenet, sier overlege Dag Tveitnes ved Barneklinikken ved Stavanger universitetssykehus.

Legen som har doktorgrad på borreliose hos barn og unge har merket seg at det har vært en kraftig økning av meldte tilfeller av borreliose i årets fire første måneder, sammenliknet med samme periode i tidligere år. I fylkene Oslo, Akershus, Vestfold og Rogaland er det innrapportert 93 tilfeller, mot kun ni i samme periode i fjor. Dersom dette er reelt betyr det at 10 ganger så mange er blitt syke av flåttbitt i disse fire fylkene i vinter. – På et eller anna vis har dette sannsynligvis startet synkront i flere fylker, det passer med en kampanje som ikke er kommunisert ut, sier Tveitnes.

Stabile tall
Antall meldte tilfeller av borreliose har vært relativt stabilt de senere årene. 2008 var et toppår med 346 meldte tilfeller, mot 316 i fjor De siste fem årene har antall meldte tilfeller i perioden fra 01.januar til 06. mai ligget mellom 32-44 personer. I år er det til sammenlikning meldt totalt 146 tilfeller. Tveitnes peker på flere forhold som gjør det lite sannsynlig at økningen skyldes at den meldepliktige formen av sykdommen, som angriper hjernen, ledd eller andre indre organer, plutselig er blitt så vanlig på en tid av året da flåtten normalt er mest i ro.

– Vanligvis er både menn og barn under 10 år overrepresentert i statistikken. De siste 10 årene har det vært 57 prosent menn i statistikken, mens en av fire syke har vært barn under 10 år.  I år er det andre egenskaper ved de borreliose-syke; færre syke er menn og bare to prosent er yngre enn 10 år.

Det er omstridt om det eksisterer en kronisk form av borrelise som ikke lar seg påvise ved vanlig testing, og som ikke svarer på ordinær bruk av antibiotika intravenøst eller i tablettform. Tveitnes tror vi kan være vitne til at denne påståtte kroniske formen av borreliose blir registrert sammen med de sykdomstilfellene som lar seg diagnostisere og behandle på vanlig vis. Han har imidlertid ikke noe i mot at disse også registreres av myndighetene.

–  Jeg har ikke noe i mot at dette meldes, men som noe annet enn lyme borreliose, sier han. 

Del gjerne!

Legg inn en kommentar