TEKST OG FOTO: TRYGVE MONSEN
Departementet la i mai frem den såkalte Legemiddelmeldingen hvor man blant annet behandler beredskapen når det gjelder legemidler i Norge. Pasienter skal ha sikker tilgang til effektive legemidler, uavhengig av betalingsevne.
Statssekretær Brein-Karlsen er imidlertid meget klar over at sikker tilgang på legemidler er svært usikker i andre deler av verden. Nå sier hun at mye må gjøres også utenfor landets grenser.
– Sammen med Nigeria hadde Norge en lederrolle i FNs kommisjon for livreddende medisiner. Vi ønsker å sikre tilgang til livsviktige medisiner til nettopp kvinner og barn i lavinntekstland, sier Brein-Karlsen.
– Tar Norge ansvar for å sørge for at fattige land får grunnleggende medisiner til en lavere pris?
– Ja, Norge legger mye ressurser og innsats i global helse. Vi gir store bidrag til et såkalt globalt trustfond og til bilaterale prosjekter som en oppfølging til arbeidet i FN-kommisjonens arbeid. Denne innsatsen er beregnet til å kunne redde seks millioner liv innen 2017, sier hun.
– Hva kan gjøres for å bedre leveringssikkerheten av legemidler her i Norge?
– Vi har blant annet fra 1. januar i år gitt helseforetakene i oppdrag å overta beredskapssikringen av legemidler som benyttes i spesialisthelsetjenesten. Nå har vi også på høring en ny beredskapsløsning ved at legemiddelgrossistene pålegges lagerhold for visse legemidler i primærhelsetjenesten. Vi håper å gjennomføre dette fra 1. januar 2016, sier hun.
Men det må et omfattende arbeid til for å redusere problemene som oppstår når det er svikt i leveringen av medisiner.
– God samhandling mellom etater og aktører er viktig. Derfor er det etablert en Nasjonal legemiddelberedskapskomité for å få på plass gode, felles rutiner. Vi mener at løsningene vi foreslår, kommer til å innEbære klarere ansvarsforhold og gi større leveringssikkerhet.
LEGEMIDDELBEREDSKAP
- Apotekene har plikt til å forhandle alle legemidler som er tillatt solgt i landet.
- De regionale helseforetakene fikk i 2014 i oppdrag å ta over beredskapssikringen av legemidler som benyttes i spesialisthelsetjenesten fra 1. januar 2015. Samtidig ble det nasjonale lageret, som ble forvaltet av Helsedirektoratet avviklet.
- Folkehelseinstituttet har ansvar for vaksineforsyning, og har beredskapsansvar for vaksiner, immunglobuliner og sera i henhold til smittevernloven.
- Grossistene har leveringsplikt til alle apotek for de legemidler de fører innen 24 timer. I områder med vanskelige kommunikasjonsforhold er kravet levering innen 48 timer.
- Helsedirektoratet opprettet i 2014 en legemiddelberedskapskomité og forlenget avtalen med Norsk Medisinaldepot om beredskapslager av legemidler for primærhelsetjenesten ut 2015, men har anbefalt at ordningen avvikles og erstattes av et krav til legemiddelgrossistene om legemiddelberedskap.
- Legemiddelfirmaene har ingen plikt til å levere legemidler, men de skal informere Statens legemiddelverk om alle tilfeller av avbrudd i lege– middelforsyningen.
- Norsk Medisinaldepot har avtale om beredskapslager av legemidler for primærhelsetjenesten ut 2015, men Helsedirektoratet har anbefalt at ordningen avvikles og erstattes av et krav til legemiddelgrossistene om legemiddelberedskap.
- Statens legemiddelverk har fått i oppdrag å utrede hvordan beredskapssikring av legemidler for primærhelsetjenesten kan ivaretas.
Kilde: Legemiddelmeldingen
(Meld. St. 28. (2014-15)).