Foto: E-magine arts
Publisert i %1$s NyheterTema

Antibiotiakamangel: – Kan miste de sykeste pasientene

OUS innfører streng rasjonering av antibiotikumet meropenem. I verste fall kan lagrene av det livsviktige medikamentet bli helt tomme.

Skribent person Aslaug Olette Klausen   date_range Publisert 19.8.2015

Tekst: Aslaug Olette Klausen

Det er fare for alvorlig mangel på meropenem (Meronem) etter at det nylig ble innført salgsstopp grunnet råvaresvindel. Oslo Universitetssykehus (OUS) innførte derfor rasjonering på dette medikamentet før helgen.

Antibiotikumet er bredspektret og brukes normalt til pasienter med alvorlige infeksjoner. Det kan være lungebetennelske, kompliserte infeksjoner i bløtvev, hud, urinveier, mage og tarm, samt infeksjoner ved fødsel og akutt hjernehinnebetennelse.

– Dette er alvorlig. Det er ofte alvorlig syke pasienter som får denne medisinen, sier leder Per Wiik Johansen i legemiddelkomiteen ved (OUS)

Kreftpasienter blir prioritert

Han forteller videre at tiltakene som nå er innført innebærer at bruken av dette medikamentet er begrenset. Inntil videre vil kun de som ha akkurat denne behandlingen å den. Prioriteringene gjøres i samråd med infeksjonsmedsinske eksperter.

– De som har prioritet hos oss er de såkalt nøytropene, altså pasienter som har lave verdier av hvite blodlegemer. Det vil si kreftpasienter og andre som er utsatt for infeksjoner, i tillegg til pasienter med infeksjoner i sentralnervesystemet.

– Hvis dette vedvarer, og vi skulle gå helt tomme, så risikerer vi at vi mister de sykeste pasientene, sier Wiik Johansen.

Dominoeffekt

Det finnes noen erstatningsmedikamenter for meropenem. Legemiddelkomiteen tilrår at også disse brukes med forsiktighet og i samråd med infeksjonsmedisiner.

– Det vi ser er at når et viktig middel som brukes mye går bort, så har ikke leverandørene av erstatningsmidlene tatt høyde for et mersalg. De selger normalt mindre, og når de så skal være førstehåndsmiddelet, vil de gå tomme. Det er en slags dominoeffeket. Faller det viktigste faller også ofte nummer to tre og fire på lista også, fordi de brukes mer enn man har tatt høyde for.

Johansen forteller videre at dersom de ikke hadde innført rasjonering, ville lagrene gått tomme i løpet av to-tre uker med normalt forbruk. Dersom medikamentet blir brukt etter rasjoneringsplanen vil det kunne holde en stund lenger, avhengig av hvor mange pasienter som trenger behandling med medikamentet.

– Årsaken til medisinmangel denne gangen er råvaresvindel. Er det noe dere kan gjøre for å være bedre forberedt på en slik situasjon?

– Det er ikke så veldig lett. Vi har relativt få råvareleverandører i verden, og når slikt skjer så rammer det ofte ganske bredt, til og med globalt om den er rette leverandøren som faller ut. Man er veldig sårbare. Farmasøytiske firmaer har ansvar for kontroll, men også myndigheter har ansvar for å kontrullere lnt annet råvareproduksjonen.

– Er det grunn til å være redd?

– Ja. Eller jeg vil ikke dra det så langt som å være redd. Det er grunn til å være bekymret. Vi er bekymret for legemiddelmangel hele tiden. Noen ganger er det kritiske mangler, men som regel ordner det seg. Vi har forsåvidt delvis en kritisk situasjon nå. Inntil videre går dette forholdsvis greit, men nå jobber vi hardt får tak i mer Meropenem.

Samarbeider med sykehusapoteket

OUS er ifølge Wiik Johansen i kontakt med flere alternative leverandører. Men medikamentmangelen er global. Leverandøren sier selv at de kan ha ny vare i salg om rundt tre måneder.

– Sykehusapoteket Oslo er en svært god samarbeidspartner og støttespiller for å minimere konsekvensene av legemiddelmangel. Vi har ukentlige samarbeidsmøter om håndtering av legemiddelmangel i sykehuset, sier Johansen

Journalen har også tidligere skrevet om legemiddelmangel:

Hjerteransplanterte trues av legemiddelmangel

Problemet som øker år for år

Ikke imponert over norske politikere

Del gjerne!

Legg inn en kommentar