Melanie Ekholdt
Publisert i %1$s KommentarTema

Hvorfor blir vi så hekta?

Hva er det med smarttelefonen, PC-en, nettbrettet og TV-skjermen som gjør voksne, oppgående mennesker så hekta at vi blir fristet til å bruke begrepet avhengighet? 

 date_range Publisert 1.2.2017

AV MELANIE HUYNH EKHOLDT

Og har egentlig nettavhengighet og spillavhengighet noe til felles med rusavhengighet?

Rusmidler som både alkohol, hasj, heroin, benzodiaze-piner og nikotin har går direkte på hjernens reseptorer i vårt belønningssystem. Disse rusmidlene påvirker i stor grad kroppens organer både når rusmiddelet inntas, og i de påfølgende timene, dagene og årene om misbruket vedvarer.

En rask titt på Folkehelseinstituttet sine sider (1), som beskriver avhengighetsmekanismene ved hjernens belønningssystem, gir et inntrykk at kunnskapen vi har om avhengighet også kan gjelde skjermbruken vår. Setningen «Trangen til å bruke rusmiddelet («wanting») blir sterkere, mens den positive rusopplevelsen («liking») stadig svekkes» kan i mange tilfeller byttes til: Trangen til å ta en titt på nettet for å spille, sjekke nyheter, Facebook og mailboksen blir stadig sterkere, mens den positive opplevelsen stadig svekkes.

Vår digitale tids økende søvnvansker, og muskelsmerter er nok likevel mer reversible enn kognitiv svikt, hepatitt og KOLS som bruk av alkohol, narkotiske stoffer og sigaretter kan føre til.

Mens det som kanskje er felles er skammen over å ikke ha kontroll på livet sitt. Samt antydningene og etter hvert de stadig sterkere formaningene fra de nærmeste om å redusere bruken.

Hva er det som gjør at vi allikevel ikke klarer å gi slipp på de digitale duppedittene våre ?

Akkurat slik det kan være for en gravid kvinne å gi slipp på alkoholen, eller en ungdom å si farvel til gjengen han røyker hasj med, så kan det føles vanskelig å legge til side våre nettrelasjoner. Hva skal vi snakke om i lunsjen uten å være oppdatert på Nettflix-serier og de siste nyhetene, som vi i stadig økende grad leser på smarttelefonen? Hva om vi går glipp av en sammenkomst fordi vi ikke følger med på Facebook? Og ved å følge jobbmailen om kvelden, sikrer vi oss en god relasjon til kollegaer og sjefer.

Vi mennesker har alle noe til felles; vårt behov for sosial tilhøringhet. Vi er skapt for å følge flokken. De aller fleste av oss er totalt avhengige av andre mennesker, og det gjelder både leger og pasienter. Pasientene er avhengige av at vi leger bryr oss, og at vi sammen prøver å forstå sammenhengene mellom søvnvanskene, muskelsmerter og skjermbruken. Mye av den kunnskapen vi har samlet om hvordan hjelpe pasienter med rusavhengighet, kan brukes i møtes med pasienter som strever betydelig med å regulere skjermbruken sin.

Med en liten oppmuntring fra legen, så vil det trolig være betydelig lettere for de fleste ungdommer og voksne å tillate seg en times skjermfri før lyset slokkes om kvelden.

Et første steg på veien kan være å stille følgende spørsmål som Arild Knutsen så klokt foreslår i en video på nettsiden til snakkomrus.no (2):  – Er det noe jeg kan hjelpe deg med? Hva tenker du selv om problemet ?

Les også om iPasienten: http://fagbladetjournalen.noipasienten-er-her/

Kilder:
1. https://www.fhi.no/ml/alkohologrusmidler/rusmidler-og-avhengighet/
avhengighet—faktaark/
2. http://snakkomrus.no/videoplayer.html?media=1464950904001&type=list

Del gjerne!

Legg inn en kommentar